Wie is het LeerLokaaL
De vakdocenten en assistent-docenten aan het LeerLokaaL zijn allemaal mensen met een kunst (academische) achtergrond die daarbij een vakopleiding op het gebied van leerbewerken hebben gevolgd. Daarnaast hebben alle docenten hun voeten nog midden in de praktijk staan doordat ze voor hun eigen label en anderen werken. Hierdoor kan je bij het LeerLokaaL ervan verzekerd zijn dat zowel de artistieke, de ambachtelijke als de praktische kant van het vak geborgd zijn.
Moon Geerlings
Moon studeerde modevormgeving af in 1990 aan de Academie voor kunst en industrie (AKI). In augustus 1992 startte ze samen met Edwin Marck het tassenlabel studio Moed, een gimmick tassen collectie wat door verrassende materialen en eigenzinnige vormen een groot succes werd. Dit succes groeide uit in een serieus hoogstaand eigenzinnig lederwaren merk, met meer dan 35 verkooppunten in Nederland , België en Duitsland.
Vanaf 2006 is het merk gevestigd met winkel- atelier in het Mode kwartier te Arnhem. Daar werd als pioniers in het Modekwartier begonnen met het concept slow-fashion, als tegenhanger voor de overmatige consumptie en commercie van de grote bedrijven: direct kopen bij de ontwerper en maker. Daarbij inhakend op een vernieuwde interesse in vakmanschap & meesterschap waarbij klanten kunnen kiezen voor eerlijkheid en duurzaamheid van mode, tassen, kunst design en accessoires.
Moon is sinds januari 2019 werkzaam als docent design bij het leerlokaal. Bij design hanteert ze als uitgangspunt “loslaten wat je geleerd hebt”, door uit je comfort-zone te stappen om zonder beperkende overtuigingen, met een open blik en meer inspiratie tot een totaal nieuw en verassende ontwerp te komen voor een eigen onderscheidende collectie!
Monique Zoeteman
Wat een feestje is het om je kennis over te kunnen brengen op mensen die net als ik zoveel interesse en passie hebben voor het leer product. En dan met name leren tassen.
Door verschillende activiteiten voor het goede doel, ben ik zelf tassen gaan maken voor de verkoop. Toen ik het plan had opgevat om een leeropleiding te gaan volgen bij het Leerlokaal, wist ik meteen dat ik dit verder wilde gaan doen. Dat was in 2015 en sinds die tijd heb ik mijn eigen bedrijf, Leeratelier Moooi. (voorheen Hip tassen). Na het Leerlokaal heb ik verschillende Masterclasses gevolgd bij grootheden uit de tassenwereld.
Marianne Schuurman
“Het is nog steeds superfijn om te zien dat iemand een tas maakt die helemaal bij hem of haar past!
Ik heb altijd zin in het persoonlijk begeleiden van mensen en voel me uitgedaagd om dat creatieve en ambachtelijke proces in een mooi product te laten resulteren. Daarnaast heb ik veel geduld en begeleid cursisten graag in het zoeken naar het juiste model en bijpassende materialen”.
Marianne geeft al ruim 20 jaar les in het maken van tassen op een Modevakopleiding in Arnhem. Naast dit vak heeft ze daar ook les gegeven in patroontekenen/naaien en lingerie maken.
Zij heeft de Lerarenopleiding Handvaardigheid/Textiele Werkvormen gedaan. Daarna heeft ze ervaring opgedaan op diverse middelbare scholen en is ze met 2 vrouwen haar eigen Modevakopleiding gestart, waar ze nu freelance werkt.
“Verder heb ik gewerkt in een atelier, Dondersteen, waar producten werden gemaakt van leer. Dit deed ik met een groep mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Enórm inspirerend om samen te komen tot producten die verkoopwaardig waren. Maar vooral het zoeken naar de mogelijkheden die elk persoon in zich heeft, geeft mij veel voldoening.
Dat laatste kan ik hier ook goed inzetten in Het Leerlokaal. De cursisten die daar komen hebben zo’n verschillend niveau qua creativiteit en naai-vaardigheden… Daar ligt voor mij de échte uitdaging: Dat iedereen met een tas naar huis gaat waar de trots van afstraalt!”
Geesje de Jong
Ed Evers
Mijn naam is Ed Evers en ik neem jullie graag mee in de wondere wereld van het ontwerpen van tassen en schoenen. Een prachtig vak met veel mogelijkheden die ik jullie graag laat zien.
Het ontwerpen van lederwaren heb ik geleerd in het bedrijf van mijn vader, Gebr. Evers Lederwaren in hartje Arnhem, bekend om zijn de stadstassen en lichttassen. De passie voor het vak is mij dus met de paplepel ingegoten. Om mij verder te ontwikkelen in het vakgebied ben ik gaan werken bij Boeije Aktemappen & klein lederwaren en Marsman Fashion luxe damestassen. Na een aantal jaren als zelfstandig modelleur actief te zijn geweest begon ik met het ontwerpen en verkopen van schoenen. Zo heb ik de bekende BigHorn clogs en sandalen mee mogen ontwikkelen met als resultaat een prachtig Nederlands product met een groot bereik in Europa. Naast het creatieve heb ik ook veel ervaring met het productietechnisch klaar maken van de modellen. Kortom, een rijk gevulde “tas” aan ervaring!
Het LeerLokaaL biedt mij een prachtig platform waar ik met veel plezier mijn kennis mag overbrengen aan enthousiaste cursisten die naar hun eigen idee een tas willen ontwerpen en maken. Leuk om te zien dat de cursisten de nieuw geleerde technieken direct in de praktijk brengen en in combinatie met mooie materialen naar eigen inzicht toepassen in verschillende modellen. Met een unieke, handgemaakte tas als resultaat. Hopelijk tot snel!
Jet van Dinther
Ik ben een creatieve ambachtsvrouw in hart en nieren, een echte doener. In de jaren ’90 studeerde ik aan de HKU architectuur en productdesign. Ik deed een heleboel ervaring op oa. op het gebied van decorbouw, decorontwerp, styling, grafisch ontwerp en kindertelevisie bij de VPRO.
Na een aantal jaren hierin werkzaam te zijn geweest kwam ik in aanraking met het naaien van leer op een echte industriele machine. Dat voelde meteen supergaaf! Leer is een stoer materiaal dat karakter heeft en steeds mooier wordt. In 2016 heb ik de jaaropleiding bij het Leerlokaal afgerond en ben ik mijn eigen label begonnen -vandinther tassen- .
Het hele maakproces vind ik fantastisch: het ontwerpen (vaak samen met de klant, omdat ik graag maatwerk maak), het ontwerp omzetten naar technische patronen. Het bedenken van de volgorde van naaien, dus goed vooruitdenken. En tijdens het naaien zelf moet je juist weer echt focus hebben, in het nu zijn, want ieder gaatje teveel gestikt blijf je zien. Dit totaalpakket past echt bij mij.
De afgelopen jaren heb ik veel workshops gegeven in mijn atelier in Wijk bij Duurstede. Ik ontdekte dat ik zoveel plezier heb in het doorgeven van het ambacht dat ik nu ook graag als docent aan de slag ga bij het Leerlokaal. Ik verheug me op het contact met cursisten, hun leergierigheid, verwondering en trots op hun eigen creatie!
Charlotte Evers
Toen ze haar tassen wilde laten produceren en bleek dat je eigenlijk nergens terecht kunt voor leerbewerking, hoewel er genoeg hobbywerkplaatsen en naai-ateliers zijn, besloot zij een atelier te openen specifiek gericht op het maken en het leren maken van tassen en accessoires. Na een vliegende start in 2008 is het LeerLokaaL inmiddels een belangrijke aanbieder van zowel workshops, cursussen als een jaar-vakopleiding op het gebied van lederen tassen en accessoires. Het LeerLokaaL kent ook een uitgebreide winkel en webshop voor fournituren en leer. Charlotte is de eigenaresse en initiatiefneemster van het LeerLokaaL. Naast het algemene management en de cursusontwikkeling houdt ze zich ook bezig met de inkoop van de winkelcollectie.
Gerard van Houtert
Na meer dan twintig jaar als marketing- en communicatiemanager in het bedrijfsleven te hebben gewerkt was ik geruime tijd actief als onafhankelijk adviseur en tevens part time docent Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast en bovenal samen met Charlotte Evers, mede-oprichter van het LeerLokaaL. Sinds 2013 ben ik full time bij Het LeerLokaaL aan de slag. Samen met Charlotte hou ik me bezig met de dagelijkse leiding en de strategie voor het LeerLokaaL.
Ook neem ik de module commercieel binnen de jaaropleiding van het LeerLokaaL voor mijn rekening. Daarin kunnen aankomend tassenmakers leren wat erbij komt kijken om een eigen label in de markt te zetten. Ik vind het heel leuk om creatievelingen bewust te maken dat commercieel denken iets is waar zowel ondernemer als klanten blij van kunnen worden.
George van Iersel
Over leer raakt George niet uitgepraat. Meer dan 45 jaar heeft hij leer geroken, gegeten, gedronken en gemaakt. Als specialist bij Hulshoff in Lichtenvoorde was hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het looi-proces en bepaalde daarmee het uiterlijk zoals de kleur en de zachtheid van het leer. Na zijn periode bij Hulshof was hij actief als Tanner specialist binnen zijn bedrijf LeerU. Hij heeft daarbij voor diverse looierijen als troubleshooter gewerkt en was daarvoor over de hele wereld te vinden.
Bij het LeerLokaal geeft hij al vanaf het begin de workshop leer herkennen.
Charlotte Rohne
Een paar jaar geleden kocht ik voor iemand een klos garen bij het Leerlokaal. Opgelucht dat ik de juiste kleur had gevonden kon ik nog even om me heen kijken. Eén ding was zeker, dit was niet zomaar een winkel. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik er ooit zelf zou gaan werken. Het leerbewerken kende ik vooral vanaf de zijlijn, maar al zolang als ik me kan herinneren ben ik bezig met iets verzinnen en uitvoeren. Met vallen en opstaan en soms tegen beter weten in, ik kan ‘t gewoon niet laten.
Sinds augustus 2018 sta ik met heel veel plezier in de winkel. Er valt altijd wel wat nieuws te leren en het is ontzettend leuk om in een omgeving te werken waar mensen bezig zijn met dingen bedenken en maken.
Martine den Haan
Martine den Haan is een vakvrouw: Goudsmid en tassenontwerpster. Ze heeft de vakschool in Schoonhoven ‘gedaan’ maar besloot dat ze niet tot haar 65e achter een werkbank wilde slijten. Vandaar dat ze er een studie aan de kunstacademie Utrecht achteraan plakte. (HKU, richting 3D). In het tweede jaar van haar studie kreeg ze les van Gilberte Akkermans en kwam zo voor het eerst in aanraking met het tassen maken. En raakte acuut besmet met het tassenvirus. Vervolgens heeft ze ook nog de vakopleiding tassen maken in Nieuwegein gevolgd.
Toch duurde het nog even voordat Martine met tassen aan de slag ging want direct na haar afstuderen begon ze met het geven van cursussen edelsmeden. Waarna ze van 1998 tot 2004 samen met Kristel Klotz het label MK accessoires oprichtte en samen accessoires en tassen is gaan maken. Na 2004 is Martine alleen verder gegaan onder de naam MM tassen.
Ze weet niet wat ze leuker vindt het maken van sieraden of het maken van tassen. “Ik kan niet kiezen tussen sieraden en tassen maar heb inmiddels wel een mooie balans gevonden” En nu ik les geef in het LeerLokaaL komt alles wat ik gedaan heb bij elkaar. En daar ben ik blij om .
Vera Warmer
Het Leerlokaal had in Arnhem net de deuren geopend en ik was één van de eerste cursisten. Ik had al eerder met leer gewerkt en wilde graag meer weten over het echte ambacht. Sinds het afronden van de opleiding geef ik met veel plezier diverse workshops en losse modules bij Het Leerlokaal. Daarnaast heb ik mijn eigen label en verkoop ik handgemaakte tassen en accessoires.
Het is erg motiverend om in een omgeving te werken waar veel mensen komen met dezelfde passie. Niet zelden ga ik na de les zelf ook thuis nog aan de slag om iets te maken, aangestoken door het enthousiasme van de cursisten. Uiteindelijk is niets leuker dan aan het einde van de cursus iedereen trots naar huis te zien gaan met een unieke ‘eigen’ tas!